FPSPI Bileşenleri
Eylem Temelli Problem Çözme (AbPS)
*Seviyeler:
- Minikler – K-3
- Küçükler- K3-K6
- Gençler – K6-K9
AbPS, yarışma programı değildir. Öğrencileri kendi toplumlarında söz konusu sorunları keşfetmeye ve bunlar için bir eyleme planı hazırlamaya teşvik eder.
Yarışma Bileşenleri
*Seviyeler:
- Küçükler (Junior) – K 4-6
- Geneçler (Middle) – K 7-9
- Büyükler (Senior) – K 10-12
- Yetişkinler (Adult)
Global Problemleri Çözme (Global Issues Problem Solving: GIPS)
Takımlar halinde veya bireysel olarak yarışılabilir. Türkiye FPS’de takım olarak yarışılır. Takımlar en az 2 kişi, en fazla 6 kişiden oluşur. Bu altı kişiden sadece 4 kişi Booklet Yazma yarışmasında yer alır (diğer 2 kişi SKEÇ sunumlarında yer alabilir). Her yıl açıklanan 5 konu başlığı altında araştırmalar yapılır . Gelecek Senaryolarında ortaya konulan sorunlara 6 basamaklı problem çözme süreci uygulanır.
Toplumsal Problemleri Çözme (Community Problem Solving: CmPS)
Takımlar halinde veya bireysel olarak yarışılabilir. Bu kategoride en az 4 ve en fazla 15 kişi ile takım oluşur. Yerel, bölgesel veya global sorunlar tespit edilerek bunlara çözümler üretilir. CmPS projeleri çevre, kültür, sağlık, eğitim alanlarıyla ilgili olabilir.
Senaryo Yazma (Scenario Writing: ScW)
Öğrenciler sene başında açıklanan 5 konudan biri ile ilgili olarak 1500 kelimelik gelecek senaryoları yazarak yaratıcı yazma becerilerini geliştirirler. Kategoriye bireysel olarak katılım sağlanır.
Senaryo Performans (Scenario Performance: ScP)
Öğrenciler sene başında açıklanan 5 konudan biri ile ilgili olarak 4 dakikalık bir video çalışması yaparak yarışmaya bireysel olarak katılabilirler. Gelecek senaryoları tiyatral ve yaratıcı yeteneklerini söz konusu olan becerilerini geliştirirler.